Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


......................................................................................................................................................................

A  kutyák 10 kérése.


1) Minden elválásunk - még ha rövid időre is hagysz magamra - fájdalmas nekem. Kérlek, vedd ezt fontolóra, mielőtt magadhoz veszel!

2) Ne szidj és ne büntess szigorúan. Neked van munkád, szórakozásod, vannak barátaid és céljaid - de nekem csak Te vagy...

3) Kérlek, adj elegendő időt arra, hogy megértsem, mit vársz tőlem.

4) Mielőtt megütnél, gondolj arra, hogy könnyedén összeroppanthatnám a kezedet - mégsem tennék ilyet soha.

5) Kérlek, néha beszélj hozzám. Ha szavaidat nem is mindig értem, a hangodat és a hangsúlyaidat jól ismerem.

6) Gondolj arra, hogy valamikor szabadon éltem. Engedd, hogy időnként erdőn-mezőn mozoghassak, futkározhassak - ez jót tesz neked is.

7) Kérlek, ne sajnáld tőlem a jó falatokat. Legjobban akkor ízlenek, ha tőled kapom - s igyekszem megszolgálni érte.

8) Te vagy az én gazdám - és nem mások. Ezért kérlek, ne kényszerís arra, hogy idegeneknek is szót fogadjak vagy bohóckodjak nekik, s ne alázz meg előttük.

9) Ne feledd, hogy idővel nekem is kialakulnak az egyéni tulajdonságaim, szokásaim és érzelmeim.

Fogadd el, hogy számomra ezek ugyanolyan fontosak, mint Neked a sajátjaid.

10) Kérlek, gondoskodj rólam, ha beteg vagy öreg leszek - hiszen Te is öreg leszel egyszer...

 

*****************************************************************************************************A felelős állattartás hét aranyszabálya

 

Felelősség
Csak akkor vegyünk magunkhoz házi kedvencet, ha pontosan átgondoltuk az ezzel kapcsolatos felelősséget, kötelezettségeket, ha úgy tetszik, terheket is. Aki felelősen gondolkodik, csak olyan állatot választ maga mellé, amelynek meg tudja teremteni a megfelelő életfeltételeket. Legyünk tehát tudatában annak, hogy egy életre választunk. Az ő életére. Exupéry Rókájának szavaival: felelősek vagyunk azért, akit megszelídítettünk.
Bővebben >>

 

Szeretet
Végy egy kiskutyát, s pénzeden megvásároltad a rendíthetetlen szeretetet, mondta Rudyard Kipling. Ez a szeretet azonban legyen kölcsönös: nyújtsunk legalább ugyanannyit belőle kedvencünknek, mint amennyit tőle elvárunk és kapunk. Sohase töltsük ki mérgünket, rosszkedvünket rajta, nem tehet semmiről, nem is érti, hogy miért viselkedünk így. Az állatokat számos országban gyógyításra is használják. Beteg gyerekeket, idős otthonba élő felnőtteket látogatnak velük, hogy segítsenek nekik, és jókedvre derítsék őket.
Bővebben >>

 

Táplálás
"Táplálékod az orvosságod"- mondta Hippokrátesz, az ókor leghíresebb orvosa. Valóban így van: egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mint a helyes összetételű, kiegyensúlyozott táplálék.
Gondoljunk csak arra, hogy milyen rosszul érezzük magunkat, ha éhesek vagy szomjasak vagyunk, és nem jutunk ételhez, italhoz. Tartsuk tehát be kedvenceinknél is a táplálási szabályokat és követelményeket. Mindig azonos időben, a fajtájuknak legmegfelelőbb eledelt adjuk nekik. A legkevesebb etetési hibát akkor követjük el, ha a speciálisan igényeik szerint összeállított, előre gyártott állateledelt kínáljuk házi kedvenceinknek.
Vizes táluk sem száradhat ki, a szomjúságtól az állat ugyanúgy szenved, mint gazdája.
Bővebben >>

 

Mozgásigény
Senki ne vegyen magához kutyát, ha nem jut ideje arra, hogy rendszeresen sétáljon vele. Ez nemcsak azért fontos, hogy a szükségét elvégezhesse, hanem mozgásigénye miatt is elengedhetetlen. A kutyáknak életelemük a mozgás. Az egyes fajták mozgásigénye eltérő, de függ az adott állat életkorától is. Általánosságban elmondható, hogy a lakásban tartott kutyákat naponta legalább kétszer, ha elfoglaltságunk engedi, többször is el kell vinni sétálni. Ezek a rendszeres séták nemcsak a kutya számára létfontosságúak, de a gazda hasznára is válnak.
A lakásban tartott kedvelt kisállatoknak (hörcsög, madár, hal, hüllő) is van mozgásigényük. Ezt szem előtt tartva mindig az állatok számának és méretének megfelelő méretű elhelyezést alakítsunk ki!
Bővebben >>

 

Egészség
Ahogy bennünket és gyermekeinket védőoltásokkal óvtak a súlyos betegségektől, ugyanúgy óvnunk kell kedvenceinket a fajtájukra veszélyes bajoktól. Ezért a kutyáknak és macskáknak minden kötelező és ajánlott oltást időben adassunk be, s gondoljunk arra is, hogy akkor is lehet valami bajuk, ha nem panaszkodnak. Ezért évente legalább egyszer ellenőriztessük kedvencünk egészségét az állatorvossal. Nem szabad megfeledkezünk a rendszeres féregtelenítésről sem.
Ha kedvenceink egészségét védjük, kizárjuk annak a lehetőségét is, hogy bennünket megfertőzzenek.
Bővebben >>

 

Utódok
Nemcsak kedvencünkért, de születendő utódaiért is felelősek vagyunk. Ezért csak akkor fedeztessük a szuka kutyát, ha bizonyosak vagyunk abban, hogy a születendő kiskutyáknak ugyanolyan felelős gazdát tudunk találni, mint amilyenek mi vagyunk. Ha pedig kan kutyánk van, ne engedjük szabadon kószálni, hiszen mindig akad valahol tüzelő szuka kutya.
A macskák különösen szapora állatok. Mivel kóborlásukat nehéz megakadályozni, ezért a legjobb megoldás, ha ivartalaníttatjuk őket.
Bővebben >>

 

Környezet
A felelős állattartásnak az a lényege, hogy társállat és gazdája úgy tudjanak harmonikusan együtt élni, hogy ebben a kapcsolatban ember és állat is jól érezze magát, s mindez összhangban legyen környezetükkel. Ha például a kutyatartók bizonyos alapvető szabályokat betartanak, akkor a kutya, gazdája és családjuk sokkal jobban fogják élvezni egymás társaságát, s a szomszédokkal sem keverednek konfliktushelyzetbe. Legyünk tehát mindig tekintettel környezetünkre.
Bővebben >>

 

Kereső:
Szavazás:
Tartanál-e kisgyermek mellett kutyát?
Igen, bármilyet
Nem, semmiképp sem
Igen, de csak kistestű, barátságos kutyát
Főoldal | Aktualitások | Rólunk | Videók | Kapcsolat | Linkek | Jogi információk
Macskák | Kutyák | Kisemlősök | Eg

http://www.hazikedvencek.hu/kedvenc/7aranyszabaly

**********************************************************************************************

 


"Kutyakedvelők részére és mások figyelmébe:
A kutyák fontos katalizátorok abban a folyamatban, amelynek során az ember próbálja megalkotni önnön énjét.
A kutyák függősége és szeretete jóleső érzéssel, akár boldogsággal tölti el gazdájukat, megerősíti énjüket, azt sugallja nekik, hogy nincsenek egyedül ebben a világban, életüknek van valami célja és értelme.
Barátságos és otthonos mikrovilágot építhetünk föl magunknak egy hideg és sötét univerzumban, ha társunkká fogadjuk akár a világ legkisebb,legcsapzottabb, legesetlenebb kutyáját.
Arról nem is szólva, hogy megtaníthatnak minket újra játszani, örülni az életnek, példát adhatnak a hihetetlen türelemről, a szenvedés már –már hősies elviseléséről.A lét szomorúságának és misztériumának olyan mélységeit láthatjuk bele szemükbe, amelybe egyébként talán csak a legnagyobb művészek és gondolkodók tudtak és tudnak beletekinteni"

 

Kép

 


.........................................................................

A kutya tanítása

Kókai Kata, 2006-07-12 12:55:54

Ha kiskutyát vásárolunk, fontos, hogy elkezdjük oktatását. Ezzel nem csak kedvesebbé okosabbá tehetjük őt, de a későbbi kényelmetlenségeket is megspórolhatjuk.

Rengetegen panaszkodnak kutyájukra. Neveletlen, állandóan az ágyra ugrik, megrágja a papucsot, vagy éppen ellopja a vendégek táskáját. Pedig alapvetően egyetlen kutya sem neveletlen, csupán alkalmazkodik környezetéhez, s ha gazdája nem tanítja meg az alapszabályokat, akkor felnőtt korában is a saját feje után megy.

Összeugrál a kutyám

Nem egyszer látunk kedves kiskutyákat, akik állandóan gazdájukra ugranak. Ez kisebb korban nem okoz gondot, de ha egy felnőtt, 60-70 kilós kutya ugrik gazdájára ?vagy éppen a szépen felöltözött vendégre-, az már nem olyan kellemes. Éppen ezért már kisebb korban meg kell tanítanunk kedvencünknek, hogy csak akkor ugráljanak, amikor az nem zavar senkit.

Néhány egyszerű lépés:

- Amikor a kiskutya nekünk ugrik, ne simogassuk meg. Lehet, hogy nem értik meg elsőre a célzást, de ha huzamosabb időn át alkalmazzuk ezt a módszert, akkor előbb-utóbb elhagyja a rossz szokást.
- Amikor ugrálni kezd, szóljunk rá, hogy üljön le. Ha már kezdi megtanulni, mit kell tennie, ajándékozzuk meg jutalomfalattal.

Játék és fejlődés

A kutyák számára nagyon fontos a játék. Nem csak szórakozás, de egyben a gazdival való kapcsolat erősítésére is alkalmas, ráadásul a kiskutyákkal való játék személyiségük alakulására is hatással van. Fontos, hogy szelektáljuk a játékokat. Az agresszív játékok később a kutya harciasságát eredményezhetik.

Ha gyermekünk játszik a kutyával, mindig figyeljük oda. Erre két nagyon fontos okunk van. Egyrészt a gyermekek nagy része nem ismeri a határokat. Ha véletlenül bántja a kutyát (rálép a lábára, megdobja a labdával), az állat hevesen reagálhat. Másrészt pedig a gyerekek nem tudják felmérni, hogy játékaikkal milyen irányba terelik a kutya fejlődését.

Amíg házi kedvencünk csak két-három hónapos, akár viccesnek is tűnhet, ha játék közben harapdál. Ha azonban erről nem szoktatjuk le, nagyobb korában akár sérüléseket is okozhat. Igyekezni kell olyan játékokat választani, melyek az összhangot, a barátságot segítik elő. Fussunk versenyt kutyánkkal, vagy tanítsuk meg neki, hogyan hozza vissza a labdát. Vigyük el úszni egy tóhoz, vagy vásároljunk neki műanyag játékokat.

Kutya a lakásban és a vendégek

Később az is fontos szerepet kap majd, hogyan reagál a kutya a vendégekre. Az még nem gond, ha megugat egy idegent, de az már problematikusabb, ha azonnal ráugrik (természetesen szeretetből) vagy éppen agresszívan reagál. Jó, ha már kiskorában megtanítjuk arra, mi a teendő, ha vendég érkezik.

A legfontosabb, hogy megtanítsuk számára az ?ülj? utasítást. Ha ezt betartja, nem lesz gond a vendégekkel sem. A jól nevelt, szófogadó kutya gazdája társaságában mindenkivel szelíd és barátságos, ugyanakkor távollétében jó házőrző. Fontos, hogy mindig megjutalmazzuk kutyánkat, ha hallgat ránk. Egy dicséret is elég, de jutalomfalattal is 
megajándékozhatjuk.

http://www.csaladinet.hu/hirek/csaladi_temak/allatbarat/8012/

 

.......................................................................................................................................................................


http://www.mancsosok.awnet.hu/mancsosok.php

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vissza a főoldalra

 

 

 

*****************************************************************************************************

Arhivum: